Pilgrimmene

Pilgrimmene


Pilgrimsvandringerne i den tidlige middelalder var en vigtig begivenhed. Middelalderens romerkirke strukturerede herberger, hospitaler og beskyttelse langs de udsatte steder, dette struktureret efter forbillede fra de tidlige klosterordner. De mange nye tiltag omkring pilgrimsruterne, blev startskuddet for romerkirken som magtfaktor igennem 500 år, i de tidsperioder vi kender som middelalderen.

De virkelige middelalderlige pilgrimsruter går ofte imod Spanien, Rom, eller Jerusalem. Kom man fra norden, var den største del af rejsen, ofte ikke ved de hellige områder, men turen frem og tilbage.

Der findes udover de meget kendte områder, middelalderlige pilgrims rejsemål alle steder i verden, eksempelvis Skt. Olavs grav i Nidaros i Norge, Skt Thomas Beckets Martydom i Canterbury i England, eller Knud Lavards Kapel i Haraldsted nær Ringsted i Danmark.

Når der vandres pilgrimsfærd med middelalder udsende, bliver turen bliver helt speciel. Det er aldrig særlig svært at komme i kontakt med mennesker, rigtig mange flere mennesker stopper op og snakker, end der ville havde gjort i almindeligt tøj og udsende. Man møder så mange pludseligheder at det kan være svært at huske dem alle.